Zwangerschap en mondzorg

download (9)

 

Een oud bakerpraatje is dat elk kind de moeder een tand of kies zou kosten! Dit is gelukkig niet waar, maar het heeft wel een achtergrond. Er is echter een aantal zaken waarmee u tijdens de zwangerschap rekening moet houden om risico’s voor het gebit te voorkomen.

 

Zwangerschap en het tandvlees

Doordat zwangere vrouwen soms misselijk zijn of zich niet lekker voelen, zijn zij vaak wat minder geneigd om goed te poetsen. Ook bij een ziekenhuisopname schiet het poetsen er nog wel eens bij in. De tandplak die daardoor op de tanden en kiezen blijft zitten, veroorzaakt tandvleesontsteking. Vaak is tandvleesontsteking te herkennen aan het feit dat het tandvlees gemakkelijk gaat bloeden bij het poetsen, ragen, stoken of flossen of bij het eten. Door de tandvleesontsteking kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen worden afgebroken. Uiteindelijk kan zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen los gaan staan en er tenslotte uitvallen.

Bovendien treden er tijdens de zwangerschap allerlei hormonale veranderingen in het bloed op. Ook veranderen de bloedvaten in het tandvlees. Daardoor is een tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap ernstiger en kan er extra botverlies optreden. Het is gedurende de zwangerschap dus erg belangrijk dat u tandvleesontsteking voorkómt door een goede mondhygiëne.
Als u last heeft van bloedend tandvlees mag dat nooit een reden zijn om niet of minder te poetsen, ragen, stoken of flossen. Als u toch last houdt van bloedend tandvlees, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist.

 

Zwangerschap en de tanden en kiezen2_01

Hiervoor hebben wij u al verteld dat tijdens de zwangerschap vaak minder goed wordt gepoetst. De tandplak die daardoor op de tanden en kiezen achterblijft, veroorzaakt niet alleen tandvleesontsteking maar ook gaatjes in de tanden en kiezen.

Daar komt nog bij dat tijdens de zwangerschap het voedingspatroon nog al eens verandert en dat er vaak veel meer zoetigheid wordt gegeten. Het risico voor gaatjes wordt daardoor nog eens extra groot. Een goede mondhygiëne en het beperken van het suikergebruik zijn daarom erg belangrijk tijdens de zwangerschap. Met een fluoride-spoelmiddel kunt u het risico voor gaatjes verder beperken.

 

Zwangerschap en de behandeling

Meldt altijd dat u zwanger bent als de tandarts röntgenfoto’s wil gaan maken. Zeker in de eerste drie maanden van de zwangerschap is de vrucht extra kwetsbaar voor invloeden van buitenaf zoals röntgenstralen of bepaalde medicijnen.
Daarom zal de tandarts, tenzij het niet anders kan, geen röntgenfoto’s maken tijdens de zwangerschap. Röntgenfoto’s moeten o.a. worden gemaakt bij het onderzoek en de behandeling van zenuw- en wortelpuntontstekingen. U kunt die voorkomen door een goede mondhygiëne.

Raadpleeg uw arts of tandarts voor het gebruik van de juiste pijnstillers of geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen brengen n.l. risico’s mee voor de vrucht. Vermijdt bijvoorbeeld het antibioticum Tetracycline omdat dat later vervelende verkleuringen kan geven van de tanden en kiezen van uw kind. De tandarts kan zonder risico’s voor de vrucht een verdoving geven mits de juiste verdoving wordt gebruikt.

Juist omdat uw gebit tijdens de zwangerschap extra kwetsbaar is, adviseren wij u om met uw tandarts of mondhygiënist te overleggen of extra controles en evt. behandelingen in die periode wenselijk zijn. 

 

 

Bron: www.tandartsplein.nl


TELEFONISCH NIET/SLECHT BEREIKBAAR

Vanaf 14 juli t/m 27 augustus 2021 zijn wij sommige dagen telefonisch lastig/ niet bereikbaar. Dit i.v.m de verbouwing van de praktijk en de vakantieperiode.

Voor niet dringende zaken kunt u een bericht achterlaten of een email sturen naar info@tandartspraktijkjagtkade.nl

Excuses voor het ongemak en hopende op uw begrip.