Bang voor de tandarts

download (10)Kinderen zijn erg gevoelig voor signalen. Wanneer je zelf een beetje angstig bent voor een tandartsbezoek, kun je je kindje daarom beter door je partner laten meenemen naar de tandarts. Ook wanneer je zelf een behandeling moet ondergaan, doe je er goed aan hem thuis te laten. Dat is voor jezelf en voor je peuter rustiger.

 

Tips om angst vroeg te voorkomen

  • Neem je kind zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Blijf je er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: “Je voelt absoluut niks”. Als het dan tòch pijn doet, kan het kind zich verraden voelen.
  • Er is niets op tegen een kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, laat het kind een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.

 


MONDKAPJE NIET VERPLICHT WEL GEWENST

Een mondkapje dragen bij ons in de praktijk is niet verplicht maar wel gewenst.

Wij raden het volgende aan betreffende het dragen van een mondkapje:
- Je houdt je mondkapje op in de wachtkamer.
- Je zet je mondkapje pas af in de behandelkamer en steekt het in je jas/broekzak of tas.
- Je neemt plaats in de behandelstoel.
- Na de behandeling zet je (indien gewenst) je mondkapje weer op en verlaat de praktijk.