Lees meer

Preventieassistente

Wat is een preventieassistente?

Steeds meer praktijken werken met een preventieassistente. Dit is over het algemeen een tandartsassistente die is opgeleid in het uitvoeren van preventieve handelingen en mondhygiëne.

 

Welke werkzaamheden verricht de preventieassistente?

De preventieassistente verricht een breed spectrum aan werkzaamheden. Onderstaand zijn de belangrijkste op een rijtje gezet:

 • Uitvoeren van een plak kleurtest (plaque score)
 • In kaart brengen van conditie tandvlees door middel van een DPSI score
 • Verwijderen van tandsteen en plak tot 3mm onder het tandvlees
 • Polijsten van tanden en kiezen
 • Aanbrengen van fluoride
 • Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging

 

Preventie

Ons motto is “voorkomen is beter dan genezen”. Door een aantal preventieve maatregelen is het heel goed mogelijk om het gebit gezond te houden. Er kan natuurlijk altijd een enkel gaatje ontstaan, maar ernstig tandbederf kan hierdoor voorkomen worden.

 

Er zijn verschillende preventieve maatregelen: van tandenpoetsen en gezonde voedingsgewoonten tot preventieve behandelingen door de tandarts zoals bijvoorbeeld fluoride bij kinderen. Fluoride maakt het glazuur van tanden namelijk harder en helpt zo om bescherming te bieden tegen bijvoorbeeld zuurstoten. Met preventie kan eigenlijk niet vroeg genoeg begonnen worden. Het begint al met het poetsen direct na het doorbreken van het eerste melktandje. Het is altijd beter om een slecht kindergebit te voorkomen dan het te laten behandelen.

 

Tips om te zorgen dat het gebit van jouw kind gaaf blijft:

 1. Geef kleine kinderen geen flesjes met (zoete) drankjes (fris, (aangelengde) vruchtensappen)
 2. Kies eens snoeptomaten, minikomkommers of snackwortels als tussendoortje
 3. Eet en drink maximaal 7 keer per dag
 4. Poets 2 keer per dag 2 minuten, vanaf 2 jaar
 5. Poets de tanden van kinderen vanaf het doorbreken van het eerste tandje 1x per dag met fluoride peutertandpasta
 6. Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar altijd na
 7. Eet en drink niet meer na het tanden poetsen ’s avonds (behalve water)
 8. Neem kinderen in ieder geval vanaf 2 jaar mee naar de tandarts, maar vanaf het doorbreken van de eerste tand kan je kind ook mee met je eigen periodieke controle om te wennen
 9. Gebruik een tandenborstel met het juiste formaat/leeftijd. Voor de eerste tandjes kunt u een speciale babytandenborstel gebruiken, hiervan zijn de haartjes extra zacht. Let vooral goed op de geadviseerde leeftijd van een tandenborstel zodat deze niet te groot is voor uw kind.

 

Ga 2 keer per jaar op controle bij de tandarts. Dit wordt vergoed door de basisverzekering tot 18 jaar.

 


ZOMERVAKANTIE: GESLOTEN VANAF MAANDAG 3 AUGUSTUS

Tijdens de zomervakantie is onze praktijk gesloten vanaf maandag 3 augustus. Tandarts Van der Kroon zal vanaf dinsdag 18 augustus weer aanwezig zijn in de praktijk. Telefonisch zijn wij weer te bereiken vanaf maandag 24 augustus, tandarts B. Vera Sirera is ook vanaf deze datum weer werkzaam. Wilt u een afspraak verplaatsen of annuleren spreekt u dan ons antwoordapparaat in op 0181-313839 of stuur een email naar info@tandartspraktijkjagtkade.nl